donderdag 23 juni 2016

De beslissing is genomen....

Afgelopen jaar is ons jongste draakje begonnen in groep 3. Dat dit voor hem wennen zou worden dat wisten we al, maar dat het zo'n raar jaar zou worden hadden we niet verwacht. Het begon al met het zes weken gesprek. Hij zat nog niet echt op zijn plek en had moeite met de andere manier van werken. Mij leek dat logisch na twee en een half jaar kleuteren, maar de juf dacht hier anders over. En zo gingen we verder. Regelmatig hadden we gesprekken over het wel en wee van ons draakje. En in deze gesprekken ging het voornamelijk over testen en pillen. Iets waar wij niet achter stonden omdat wij het idee hadden dat er iets anders was. Dagelijks kreeg ik de juf over me heen of werden we op het matje geroepen over dingen die ons ondernemende draakje had gedaan of gezegd. Gek werd ik ervan! Ook werd hem veel verboden door de juf en werd hij "anders" behandeld dan de anderen. Uiteindelijk zijn we in overleg met de IB-er een vragenlijst gaan invullen om te kijken of hij wellicht hoogbegaafd was. Alles werd uit de kast gehaald om hem maar een soort van stempel te kunnen geven. Uiteindelijk begin je ook aan jezelf te twijfelen. Ken ik mijn kind dan toch niet zo goed als ik dacht?

Ik heb in die tijd ook niet stil gezeten en ben met ons draakje naar een osteopaat gegaan die mij al een hoop dingen kon vertellen over wat er in dat jonge koppie omging. En lang leve het internet! Ik heb alles afgespeurd. En inderdaad hij had wel wat kenmerken van ADHD of hoogbegaafdheid, maar het was het nooit helemaal dus dat kon het echt niet zijn. Toen vond ik wat nieuws...hooggevoelige kinderen. Dit leek wel erg veel op ons draakje, maar ook hier klopte niet alles wat ik las. Want ze spraken over kenmerken die mij deden denken aan een lief, teruggetrokken kindje. Nou ons draakje is alles behalve dat. Tot ik een paar weken geleden op internet ineens een stuk tegen kwam over strong willed gevoelige kinderen. Dit was het! Dit was onze draak! Onze vurige draak!!!
Het is niet zo dat ik perse wil dat ons draakje een "stempel" krijgt, juist helemaal niet. Maar ik weet nu wel dat de tips en adviezen van de juf niet kloppen en dat we ons eigen plan kunnen gaan maken. Want ook voor gevoelige, wilskrachtige kinderen is er een plan te bedenken hoor.

Omdat wij het vertrouwen in school een beetje kwijt waren de afgelopen maanden zijn wij een paar weken geleden bij een andere school gaan kijken. Stel dat we volgend jaar dezelfde juf krijgen, of het plan staat ons niet aan dan hebben we de mogelijkheid om weg te gaan van school. Toch voelde het niet echt fijn omdat we dit al eens gedaan hebben, maar uiteindelijk wil je het beste voor je kind. We hadden voor onszelf wat punten op een rij gezet en hadden vandaag een laatste gesprek met de IB-er, de juf en de nieuwe juf van volgend jaar. Hierna zouden wij definitief beslissen wat we zouden gaan doen. Ons draakje op deze school laten of toch overstappen. Er werd niet meer gesproken over oud zeer, maar er werd vooruit gekeken. Aan de hand van de vragenlijst, aan de hand van zijn kenmerken en gedrag en aan de hand van zijn uitslagen. Hèhè wat een openbaring! Eindelijk werd er eens gekeken naar hoe hij is en wat hij nodig heeft. Nu maar ook in het volgende schooljaar. Wij hebben aangegeven dat wij, zo goed als zeker zijn dat hij een strong willed gevoelig kind is. Ook voor school is dit redelijk nieuw en ze staan open voor input en informatie. Nou die kunnen ze krijgen. We zullen ze leesvoer geven voor de vakantie en ook het volgend jaar zullen wij ons verdiepen in de do's en dont's en dit delen met de juf.
We zullen dus niet van school veranderen, want daar weet je niet wat je krijgt en of ze ons draakje wel begrijpen. Dus gaan we verder met deze school en begeleiden we de juf en ons draakje het schooljaar door.

Eindelijk rust....weg buikpijn en een groot applaus voor mijn moedergevoel. Ik zeg het in mijn werk zo vaak; "Luister naar je moedergevoel want dat zegt altijd het juiste". Dat blijkt dus nog verdomd lastig, want ook ik was heilig overtuigd door mijn moedergevoel. Maar dat werd bijna onderuit gehaald door een juf. Dus bij deze, een wijze les voor mezelf: LUISTER ALTIJD NAAR JE MOEDERGEVOEL WANT DAT KLOPT ALTIJD!!!!!!


Nu op naar een heerlijke relaxte zomervakantie!