zondag 7 mei 2017

Mooie dochter

Vandaag wordt je 14 jaar. Je bent een prachtige blonde, lange meid en een echte puber. Je geniet van het leven en doet lekker je eigen ding. Niets om je zorgen over te maken zou je zeggen. Maar er zijn ook zoveel gevaren in jouw wereld. Gevaren waar ik je graag voor zou beschermen maar die je toch ook zelf een beetje moet gaan ervaren. Ik doe mijn best je voor te bereiden op deze wereld en jouw toekomst.

Je bent zo'n mooie meid. En ook al ben je nu in een leeftijd dat je waarschijnlijk, net als iedere puber erg onzeker over jezelf bent, laat nooit iemand zeggen dat je niet mooi bent. Waarschijnlijk is deze persoon alleen maar jaloers op je en probeert je naar beneden te halen alleen maar om er zelf beter van te worden. Maar sta daar boven! Wees trots op jezelf en laat een ander daar nooit verandering in brengen.

En als jij in de spiegel kijkt zul je waarschijnlijk niet altijd voldoen aan het ideaalbeeld. Maar lieve schat ik weet uit ervaring dat het ideaalbeeld niet bestaat. De jongens uit jouw klas en om je heen zullen verwachten dat je eruit hoort te zien als een topmodel. Maar onthou dat je prachtig bent zoals je bent! Zoals al je vriendinnen ook prachtig zijn. Ieder op haar eigen manier, maar dat maakt jullie nu juist zo bijzonder anders allemaal.
Blijf vriendinnen met meiden die jou respecteren en altijd achter je zullen staan. En probeer niet jaloers te zijn op anderen. Je weet nooit wat voor ellende iemand heeft achter dat o zo mooie muurtje.

Ontwikkel al jouw goede eigenschappen en blijf zoals je bent. Niemand heeft het recht zich aan jou op te dringen. Niemand heeft het recht op een respectloze manier met jou om te gaan. Praat met me als je het gevoel hebt dat dit wel gebeurt. Schaam je hier nooit voor. Zeker niet als iemand tegen jouw wil iets met jou doet. Dreig desnoods met je grote of kleine broer, je grote neef of als het echt moet met je vader of mij hihi. Wij zullen er staan als het nodig is. Durf ook nee te zeggen. Of heel hard te gillen. En alsjeblieft praat met me, ik zal mijn best doen je te begrijpen. Bovendien zal ik je altijd kunnen helpen, ook al denk jij soms van niet.

Maar lieve schat mijn allerergste nachtmerrie is wat er kan gebeuren op het internet. Dus wat er ook gebeurt, echt wat er ook gebeurt, stuur nooit naaktfoto’s van jezelf naar je veel te jonge vriendje, je veel te oude vriendje of je beste vriendin. Strip nooit voor een webcam of voor die gast op zijn scooter die altijd bij jouw school staat. Doe dat niet, loop dan liever hele dagen in je blootje door ons huis. Doe dat niet en dan komt alles helemaal goed. Dat beloof ik je.

En natuurlijk moet je op de eerste plaats gaan genieten van je heerlijk puberleven. Wees onzeker over het proefwerk dat je moet leren, over of die leuke jongen je wel ziet staan, over je sportprestaties of, of dat nieuwe jurkje dat je hebt gekocht je wel staat. Wees onzeker over tijdelijke omstandigheden, maar nooit over jezelf!

P.s.: Had ik al gezegd hoe mooi je bent? Gewoon zoals je bent?