maandag 30 april 2018

Waar zijn alle vriendjes?

Het is meivakantie en ook hier heeft niet iedereen dezelfde weken vrij helaas. De week dat hier in huis alle schoolgaande kinderen vrij zijn hebben wij ook lekker vrij. Tijd voor familietijd!

De oudste werkt de hele week, wat het lastig maakt om een keer een uitje te plannen met het hele gezin. Iets wat deze oermoeder dan eigenlijk toch wel belangrijk vindt. Maar volgens mij ben ik de enige... Gelukkig is het toch gelukt, en a.s. zaterdag gaan we met z'n vijven op pad.
Onze dochter vermaakt zich prima. Regen of niet, zij spreekt af met vriendinnen, gaat logeren of doet andere leuke dingen.
De jongste draak is een ander verhaal. Hij kan zich niet zo goed alleen vermaken en zijn broer en zus leven hun eigen leven. Dus daar hoeft hij niet echt op te rekenen. En als het regent is het al helemaal niet leuk. Als hij naar buiten kan vermaakt hij zich meestal wel. Hij gaat skateboarden, skeeleren, voetballen en haalt vriendjes op. En die laatste zijn allemaal weg deze vakantie. Want het lijkt heel normaal te zijn dat iedereen in de meivakantie op vakantie gaat. En dat is lastig voor de achterblijver(s). Hij loopt met zijn ziel onder zijn armen want er is niemand! En dan regent het ook nog eens...

Vandaag hebben we bijna drie uur Monopoly gespeeld. Een spel waar ik eigenlijk (stiekem) een hekel aan heb. Maar ja voor je kinderen doe je alles toch? En meneer heeft gewonnen. En niet zomaar. Eerst speelde hij mij weg en later ook papa. En alsof dat nog niet genoeg was had hij ook nog zo'n 36 miljoen aan geld in the pocket. Maar een hele dag spelletjes spelen vind hij ook niks. Dus toen het vanavond droog was zijn we toch maar even een eind gaan wandelen, want die energie moet er toch echt uit! En nu maar duimen dat het droge weer doorzet van de week zodat we lekker toe kunnen geven aan wat hij het fijnst vindt en dat is naar buiten. En dan kunnen we er voor hem toch ook een topvakantie van maken. Helaas zonder vriendjes maar wel met lekker weer en ouders die leuke dingen met hem ondernemen.

En nu maar hopen dat hij in de zomervakantie meer geluk heeft met vriendjes en met mooi weer!

maandag 16 april 2018

Schoolkeuzestress!!!

Iedere ouder hoopt dat zijn kind na de middelbare school een beroepsopleiding gaat volgen, een leuke baan krijgt en wie weet wat nog meer. Ook ik heb dat ideale beeld voor ogen. Maar soms loopt de weg naar een toekomstige baan niet rechtdoor, maar met een paar bochten of drempels.

Vorig jaar heeft onze oudste draak eindexamen gedaan en is hij in september vol frisse moed begonnen aan de opleiding HBO-ict. Al snel bleek dat dit niet de opleiding was die bij hem paste. En na wat wikken en wegen heeft hij besloten te stoppen met de opleiding. Hij is gaan werken om zijn vrije tijd in te vullen en is op zoek gegaan naar een nieuwe opleiding. Maar dat is nog niet makkelijk als je niet weet wat je wilt.
Na wat zoeken op het internet had hij een aantal opleidingen uitgekozen die hem wel leuk leken. Het waren zes verschillende opleidingen. Daarvan ging hij bekijken welke hem het leukst leken en wat hij er later mee zou kunnen. En het waren met recht zes verschillende. Het deed mij een beetje denken aan het carnavalsnummer van De Snollebollekes "van links, naar rechts".
Nadat hij wat interessetesten had gedaan heeft hij drie opleidingen kunnen wegstrepen. En heeft hij er dus nu drie over.

En nu is het aan hem. Hij moet gaan kijken wat hem het leukste lijkt. Hij moet voelen op de school na de sfeer en hij moet nadenken of hij het zit zitten hieraan te beginnen voor vier jaar. Gelukkig heeft hij nu een beetje ervaring. En ook hoop dat dat hem helpt de juiste keuze te maken. En het vervelende als ouder hierbij is dat je hem stimuleert informatie in te winnen, dat je hem pusht naar open dagen en meeloopdagen te gaan....maar dat ze dat op deze leeftijd eigenlijk allemaal zelf uit moeten zoeken.
Vandaag is hij naar zijn eerste meeloopdag in Den Bosch. Milieukunde staat op het programma. En van de week volgen nog de opleidingen Pedagogiek en Integrale Veiligheidskunde.
En je hoopt dan maar dat hij voldoende informatie heeft om daadwerkelijk de juiste keuze te gaan maken. Want voor 1 mei a.s. moet zijn inschrijving weer binnen zijn zodat hij volgend schooljaar weer fris kan beginnen.

En dan hopen we dat hij de juiste keuze maakt en over een paar jaar aan de HBO afstudeert en een mooie baan vind. En ook al zou dat niet zo zijn dan komt het ook wel goed met hem. Alleen bewandelt hij dan waarschijnlijk een andere weg. Maar de tijd zal het leren.