woensdag 15 mei 2019

Ultieme geluksmomentje

Het is lente. Dat betekend dat alle planten uit de grond schieten, alle knoppen openspringen en er overal kleine eendjes zwemmen. Maar het betekend ook dat het weer alle kanten op kan gaan. En dat hebben we de afgelopen weken wel gemerkt. Zo ging het van zacht met een waterig zonnetje naar regen. Heel veel regen. Ik ben echt een zonmens. En van teveel regen achter elkaar wordt ik echt chagrijnig. De wereld om me heen wordt dan een stuk kleiner en ik zie het allemaal wat somberder dan wanneer de zon schijnt.

Gelukkig schijnt vandaag de zon. En hoe. Dus ik heb al lekker gewandeld en in de zon gezeten. En omdat wij zo'n heerlijk plekje in de tuin hebben zonder wind heb ik net voor het eerst dit jaar mijn bikini aangetrokken. En ga ik zo "stiekem" in de zon liggen. Dat is echt mijn ultiem geluksmomentje. Even tijd voor mezelf, even lekker bakken in de zon. Heerlijk!
En wie weet val ik nog wel even in slaap zodat ik vanavond uitgerust aan mijn nachtdienst kan beginnen.

Wat is jullie ultieme geluksmomentje?

dinsdag 7 mei 2019

Open brief aan mijn dochter

Vandaag wordt je 16 jaar oud. Hoe graag ik hier nu ook zou willen zitten en jou een hoop wijsheid zou willen geven als toekomstige jonge vrouw, denk ik dat het tijd wordt voor wat eerlijkheid.

Ik weet eigenlijk maar bar weinig.

Al 16 jaar lang probeer ik jou ervan te overtuigen dat ik alles beter weet en dat ik een expert ben in ongeveer alles. Eerlijk gezegd is dat allemaal maar een toneelspel geweest. Speciaal als het over het moederschap gaat. Eigenlijk improviseer ik maar een beetje. Er zijn zelfs dagen dat ik naar je kijk en mezelf serieus afvraag hoe jij zo'n geweldig persoon bent geworden.

In feite, heb jij mij de afgelopen jaren meer geleerd dan ik jou ooit zou kunnen leren.

Je hebt me laten zien wat het betekend om van mezelf te houden en mezelf te accepteren. Op te staan voor wat goed is en te zoeken naar een goede manier om mezelf te uitten. Dit zijn kwaliteiten waar ik op mijn 43ste nog steeds mee worstel, en jij kunt of probeert dit al jaren. Hoe is dat mogelijk? Jij bent jezelf altijd en overal en dat siert je.

Je hebt me geleerd dat luisteren het meeste belangrijkste is in het ouderschap. Ik weet dat er dagen zijn dat ik nog steeds in de fout ga en doordender (sorry, het is soms een harde leerschool), maar ik probeer dan te stoppen en echt te luisteren naar jouw kant van het verhaal, omdat het niet alleen relevant is maar mij ook laat nadenken over een andere manier van denken. Jij leert me geduldig te zijn en ook al zijn de lessen soms hard toch weet ik dat het goed is. De beste lessen doen het meeste pijn zeggen ze dan he.

Je hebt me laten zien dat er meerdere wegen zijn die leiden naar geluk en succes. Het hoeft niet perse via de makkelijke weg, of de weg die in de lijn der verwachtingen ligt. Jij weet vanuit jouw hart wat jou gelukkig zal maken. En jij bent niet bang om deze dromen te achtervolgen.
Jij hebt bewezen dat iemand kan stralen zonder in de spotlight te staan.

Je hebt me jouw lach en jouw vreugde, jouw frustratie en tranen gegeven. Zo puur en eerlijk dat ik ze in mijn hele lichaam kan voelen. En om al deze dingen en zoveel meer voel ik me meer tot leven sinds de dag dat jij geboren bent. Dus, op deze speciale verjaardag, moet ik jou dus eigenlijk bedanken voor het geven van dit mooie leven. Je hebt me geholpen om me een betere moeder te maken, en nog beter, me een beter mens te maken.

Ik kan niet wachten tot ik kan zien welke andere verrassingen je nog voor me hebt als je opgroeit en uiteindelijk op jezelf gaat. Ik zie je langzaam aan al afstand van me nemen en je klaar maken om het leven te gaan ontdekken zoals ik het ooit bedacht had voor je. En, als je mijn tranen ziet, begrijp dan alsjeblieft dat het niet alleen is omdat ik het gevoel heb je kwijt te raken. Maar ook omdat ik erg trots ben om jou te mogen delen met de rest van de wereld.

Fijne verjaardag, Sweet 16!!!

Liefs, Mama