zaterdag 31 augustus 2019

Het is weer voorbij...

Het is weer voorbij die mooie zomer. Maandag begint het "gewone leven" weer.

Het is altijd zo jammer dat iets waar je het hele jaar naar uitkijkt zo snel voorbij vliegt. Maar wat hebben we genoten! Het begon allemaal met het afscheid van Gioya die voor zes weken naar Tsjechië ging om daar vakantiewerk te gaan doen. Wat had ze daar zin in. Alhoewel het afscheid wel lastig was, vooral van Jur. Daarna, tijdens mijn nachtdiensten, genoten van de Tour de Schalkwijk in dat prachtige dorp waar ik me zo thuis voel. Waar Yke en Jop supergoed hebben gereden. Twee kids die terugkwamen van kamp en wij dus niet meer alleen waren. Want dat voelt toch altijd een beetje gek. Een week later hadden we alleen nog maar Maxim in huis omdat Diémo nog een weekje wegging. Maxim moest hier erg aan wennen. En als dan ook nog al je vriendjes weg zijn is dat niet zo leuk. En toen was het eindelijk zo ver dat wij ook vakantie hadden. Een vakantie was nog niet gepland en ons plan was om richting Gioya te gaan en haar dan een week later mee terug te nemen. Maar de weersvoorspellingen waren niet echt fijn in Tsjechië. En om nu voor één week vakantie in slecht weer te gaan zitten vonden wij niet echt een goed idee. Dus werd er op het laatste moment uitgeweken naar Frankrijk waar we heerlijk genoten hebben van het Franse leven. Ook nog een dagje met mijn zusje afgesproken wat Maxim natuurlijk heerlijk vond.
Na een week moesten wij weer naar huis omdat Gioya terug zou komen.
Met z'n allen, later dan gepland, naar Schiphol om Gioya op te halen. Ze was kapot maar heeft enorm genoten en roept nu al dat ze volgend jaar weer wil...we zullen zien. Die avond waren we eindelijk na weken weer een compleet gezin en dat hebben we lekker thuis gevierd met een etentje.
Wij hadden nog twee weken vakantie en het werd gelukkig heerlijk weer. Dus genoten wij van al het water wat er in de buurt te vinden is. De Lek, De Rietplas, Down Under en het strand. Met of zonder vriendje. Wat was dat heerlijk zeg! Afgelopen week nog in en om het huis wat dingen gedaan. En het sporten begon alweer. Daar moest ik even aan wennen. Dat in onze vakantie de rij en wasschema's alweer rondgingen. Daar was ik nog helemaal niet klaar voor. Maar ja klaar of niet ik moet er toch weer aan vrees ik. Vandaag zag ik ook mijn werkrooster alweer langskomen dus het is uit met de pret. Maandagnacht verwachtten ze mij toch echt weer in het WKZ.

Het wordt weer een lekker druk jaar met Maxim die sinds dit jaar in De Meern basketbal speelt. Dus dat wordt inderdaad via een rijschema werken en veel tijd in De Meern doorbrengen. Maar ik had al bedacht om mijn fotoboeken daar te gaan maken. Daarnaast gaan we na jaren zeuren eindelijk een nieuwe traject in met Maxim op school. Dus ben benieuwd hoe dat allemaal gaat lopen. Gioya begint aan een nieuwe opleiding en blijft daarnaast voetballen. Dus de zaterdagen dat ik vrij ben wordt het rennen om bij iedereen te gaan kijken. Diémo die momenteel werkt als manager en in januari vertrekt naar Thailand om daar een aantal weken te gaan rondreizen. Wij allebei ons werk en hobby's. Dus de komende weken wordt het ook weer kijken wat handig is met eten. We zullen weinig samen eten vrees ik met al dat sporten, bijbaantjes en onregelmatig werken.
En ik? Ik ga eens rustig nadenken of ik niet iets meer wil dan dit. Misschien dat ik me ga verdiepen in een opleiding ofzo. Druk, druk, druk....

Vandaag en morgen proberen we naast de voorbereidingen voor de komende week ook nog wat te genieten voordat we weer het drukke leventje gaan leidden zoals we gewend zijn en we weer af mogen gaan tellen naar volgend jaar.

Succes allemaal om weer in het ritme te komen!

vrijdag 2 augustus 2019

Uit mijn comfortzone

Zoals de meesten van jullie weten ben ik al jaren in strijd tegen mijn overgewicht. Mijn dochter zei laatst zelfs tegen me:"Je bent mijn hele leven al aan het lijnen!"
En dat is ook zeker zo. Vanaf mijn bruiloft ben ik inderdaad aan het lijnen. De ene keer om af te vallen en de andere keer om op gewicht te blijven. En ik heb zo'n beetje alle diëten van binnen en van buiten geleerd om ze daarna ook weer snel te vergeten en verder te gaan met wat nieuws. Noem ze maar op: Hartstichting dieët, Sonja Bakker, Cambridge, Weight Watchers, Koolhydraat beperkt, Weight Care ik heb ze allemaal gedaan. En ze hielpen mij allemaal stuk voor stuk van een aantal kilo's af, zelfs een keer van heel veel kilo's, maar daarna zaten de meeste kilo's inclusief wat extraatjes er zo weer aan.
En waar ik vol goede moed aan een dieët begon eindigde het vaak weken of maanden later met een heel slecht gevoel over mijzelf omdat het mij weer niet was gelukt. Dit heeft er in de loop van de jaren voor gezorgd dat ik een stuk minder lekkerder in mijn vel zit en niet tevreden ben met mijzelf.

Natuurlijk weet ik ook wel dat een gedeelte echt aan mezelf ligt. Ik hou van lekker eten, drink graag een wijntje en als ik stress heb weet ik echt de snoeppot wel te vinden. En dit in combinatie met het lijnen zorgt ervoor dat ik al jaren aan het jojo-en ben, wat natuurlijk erg slecht voor je is. Maar ik ben ervan overtuigd dat er een manier moet zijn die er wel voor zorgt dat ik op lange termijn gewicht ga verliezen.
Dus ben ik een paar weken geleden naar de huisarts gegaan om advies te vragen en uit te leggen dat het zo niet langer gaat. De huisarts adviseerde mij na een gesprek met hem eens contact op te nemen met een GLI coach (Gecombineerd Leefstijl Interventie). Na wat zoekwerk heb ik contact gezocht met een GLI coach in Nieuwegein en een afspraak gemaakt. Vanmorgen ben ik op intake geweest en ben ik enorm opgelucht en positief.

Wat houdt het nu allemaal in?
Ik word twee jaar lang begeleid door een coach, een diëtiste en een fysiotherapeut. In die twee jaar heb ik verschillende sessies en zal ik een hoop leren over mezelf, mijn gewoontes en wat nu gezond is. De sessies zullen zowel individueel als in groepsverband plaastvinden. Ik zal ook niet een dieët krijgen, maar leren wat goed voor mij is en hoe ik mijn gewoontes aan kan passen zodat ik hier de rest van mijn leven plezier van heb. De volgende gebieden komen aan bod: dagindeling, voeding, ontspanning, bewegen en slaap. Het gaat dus echt om het opstarten en behouden van een gezonde leefstijl!
Omdat ik wil dat iedereen in mijn omgeving hiervan af weet en me in de toekomst wellicht kan helpen en steunen in het veranderen van mijn leefstijl deel ik dit allemaal in mijn blog. En ik moet bekennen dat ik dat best wel spannend vindt.

Het is dus niet zo dat ik niets meer mag en dat ik me schuldig moet gaan voelen als ik een snoepje pak en iemand mij dus met een scheef oog aan zit te kijken. Ook ik mag genieten. Maar als ik ervoor kies om een taartje of een heerlijk wijntje af te slaan verwacht ik eigenlijk van mijn omgeving dat iedereen dit accepteerd en niet aandringt. Ik moet namelijk leren om nee te zeggen en me daaraan te houden. Dit alleen is al moeilijk genoeg en wordt er niet makkelijker op als jullie aandringen.

Mijn doelen voor de komende tijd zullen niet zijn zoveel mogelijk kilo's te verliezen. Het programma duurt twee jaar dus als ik 1 kilo per maand verlies ben ik na twee jaar ook 24 kilo kwijt. Dat alleen klinkt al als een droom.
Wat ik wil is:
* Geen pijn meer na een dag werken of flink bewegen
* Een weg vinden om op een gezonde manier te leven
* Lekker kunnen bewegen
* Genieten van eten
* En het allerbelangrijkste is lekkerder in mijn vel zitten. En zo lekker dat ik weer ga stralen. Echt ga stralen omdat ik trots ben op wie ik ben en me zelfverzekerd voel. En niet een masker voorhouden zoals ik nu vaak doe.

Mijn startdoelen om mee te beginnen zijn klein, maar het moet vol te houden zijn:
* Iedere dag minimaal 2 liter water drinken
* Iedere dag een uur bewegen (wandelen)
* 's Avonds een klein bord gebruiken om de maaltijd op te scheppen

Als je dit hebt gelezen vraag ik niets van je. Het is voor mij een manier om kenbaar te maken wat ik van plan ben. Ik zou het geweldig vinden als er mensen in mijn omgeving zijn die mij hierbij willen steunen daar waar nodig, maar geen verplichtingen, alleen als het jou ook blij maakt.

Op naar een gezond leven!!!